Digitooper logo
Sociala Medier

Fotografera för sociala medier

Fotografera för sociala medier
Varje sekund laddas det upp 1 000 + bilder på Instagram, en svindlande tanke. Du har alltså bara någon millisekund på dig att fånga uppmärksamheten från den som scrollar i sitt flöde. Prestationsångest? Nej! Här kommer några grymma tips för dig som fotograferar med iPhone för sociala medier. Tipsen fungerar med de flesta mobilkameror, däremot kan funktionerna skilja sig något åt från mobil till mobil. Oavsett vilken teknik och mobil du använder dig av vid fototillfället så väger historien bakom bilden allra tyngst. Låt dig inspireras av de som publicerar oredigerade bilder som ger en autentisk känsla.

Tips när du fotograferar med iPhone för sociala medier

Utvecklingen går snabbt och oavsett vad du är ute efter att fotografera så går det mesta att göra med mobilens kamera. En stor fördel med att fotografera med just mobilen för sociala medier är att du enklare fångar det du vill fotografera på ett avslappnat sätt. Än om du först ska ta fram den där jättestora kameran med zoomobjektiv som skrämmer människor på en mils radie. Här kommer därför några tips som vi vill highlighta för bättre bilder tagna med mobilen.

Testa att fotografera i 0,5 istället 1,0

På de senaste iPhone-modellerna kan du fotografera med ultravidvinkelobjektiv på 0,5x. Det ger en spännande och annorlunda vinkel som kan få dina bilder att sticka ut ur mängden på sociala medier. Testa att skicka fram en fot, hand eller som på bilden nedan; en vas med tulpaner. Det kan bli mycket skratt och roliga vinklar med den här vindvinkeln. Du fångar mer av omgivningen och vinkeln kan göra underverk när du ska fotografera för dina sociala medier.

Använd iPhone’s inställning för fotografering i mörker

Den här symbolen (som du ser på bilden nedan) – den ger dig en längre slutartid och låter mer ljus komma in i kameran. Ljuset blir varmt och trevligt trots att du fotograferar i en mörk miljö. Det viktigaste att tänka på om du gör det är att både kamera och objekt måste vara helt stilla, annars blir det tyvärr suddigt. Den här funktionen slås på automatiskt på din iPhone när den känner av att det är för mörkt. Så om du vet med dig att du inte kan vara helt stilla med kameran och objektet du ska fota, så stäng hellre av den funktionen och låt blixten göra jobbet.

Nedan kan du från vänster se en bild i normalt bildläge utan längre slutartid, i mitten syns en bild med längre slutartid fast där objektet råkade skaka till (nackdelen – allt behöver vara helt stilla) och på sista bilden syns ljuset av inställningen med ett stilla objekt.

Fotografera allt!

Ofta blir det oplanerade fotot, det bästa fotot! Och du lär dig mycket även på de bilder som du i slutänden kastar i sopkorgen. Du kanske har en idé om motivet du vill fotografera men vi vill tipsa om att våga släppa idén och satsa på MYCKET bilder. När du tar många bilder så är chansen stor att komma tillbaka med en oväntad höjdarbild.

Dagsljus är din bästa vän

Bra ljus är A & O för att få fram det du vill i bilden. En allt för mörk bild ger sällan en bra känsla och risken för kornighet är överhängande. Speciellt den här tiden på året när det skymmer tidigt på dagen och vädret varierar. Att ställa det du vill fotografera framför ett fönster och själv ha ryggen mot fönstret så får du bästa tänkbara ljus på det du ska fotografera. Om du får en skugga på det du ska fotografera så kan du enkelt möta det med en lampa på den skuggiga sidan för att väga upp ljuset från fönstret.

Hjälp med fotografering för sociala medier

Behöver du hjälp att fotografera för sociala medier? Då kan du höra av dig till oss, vi har mångårig erfarenhet av att skapa innehåll för sociala medier, läs mer om våra månadspaket för sociala medier på tjänstesidan om sociala medier eller läs mer om hur vi skapar copy och innehåll för våra kunder.