Digitooper logo
AI

ChatGPT som hjälp i din marknadsföring

Ta hjälp av ChatGPT i din marknadsföring

AI verktyg blir allt vanligare och är här för att stanna. I november 2022 lanserades verktyget ChatGPT som tog hela världen med storm. På bara fem dagar hade verktyget nått 1 miljon användare. Något som tog 2,5 månader för Instagram, 5 månader för Spotify och 10 månader för Facebook.

Med hjälp av verktyget kan du skriva in frågor och få hela texter inom vilket ämne du än vill på sekunder. Fantastiskt, men även väldigt läskigt. Speciellt för skolor och universitet då det plötsligt finns ett helt nytt sätt att skapa unikt innehåll snabbare än någonsin tidigare. Varför skriva något själv när du får en bättre text från en bot?

Vad är ChatGPT?

För att visa er hur systemet funkar lät vi ChatGPT svara på denna fråga.

Svar av ChatGPT:
ChatGPT är en generativ modell för text utvecklad av OpenAI. Den är tränad för att skapa ny text baserat på exempeltexten den har sett under träningen. Modellen är speciellt utformad för att generera naturligt språk och kan användas för olika typer av uppgifter, inklusive chatbotar, automatisk textgenerering och översättning. Den är också väldigt flexibelt och kan användas för att generera text på olika språk och i olika stilar.

En av de främsta fördelarna med ChatGPT är dess förmåga att förstå och använda kontexten i en konversation, vilket gör det möjligt för modellen att ge relevanta och anpassade svar. Det är också väldigt flexibelt och kan användas för att generera text på olika språk och i olika stilar.

ChatGPT är ett av de mest avancerade AI-verktygen för naturligt språk och används i många olika branscher, inklusive marknadsföring, underhållning och utbildning.

ChatGPT

Är ChatGPT ett hot mot marknadsföringsbyråerna?

Den initiala reaktionen när ChatGPT släpptes hos många marknadsföringsbyråer var kanske lätt panik. Hur ska vi kunna ta betalt för copy om det går att generera copy på bara några sekunder via ett gratisverktyg?

Men istället för att bli skräckslagen tycker vi att man ska hylla utveckling och därför ser vi detta som ett fantastiskt komplement. Om vi kan ta hjälp av den här typen av verktyg kommer vi kunna hinna göra mer för våra kunder på kortare tid. Alltså vinner alla på det. Kunderna får ut mer av våra timmar och vi får hjälp med vår research för att ta fram innehåll.

Vad säger boten själv om detta?

Vi ställde naturligtvis även denna fråga till chaten och fick svaret att det är tudelat. Å ena sidan kan ChatGPT hjälpa byråerna göra uppgifterna snabbare och billigare, men samtidigt kan systemet även bli en konkurrent. Men det förutsätter att kunderna själv vänder sig till AI-verktyget istället för att använda byråer.

Men både ChatGPT och vi på Digitrooper är överens om att marknadsföringsbyråer måste hålla sig ajour med utvecklingen och lära sig använda nya verktyg till sin fördel.

Nyfiken på att testa ChatGPT? Gör det här.

Hur kan en marknadsföringsbyrå använda sig av ChatGPT?

Här skulle vi kunna skriva en massa saker – men precis som med frågan om vad ChatGPT är, är det bäst att fråga ChatGPT för att få ett uttömmande, korrekt svar.

Så här svarar ChatGPT:
Marknadsföringsbyråer kan använda sig av ChatGPT på många olika sätt för att förbättra sin verksamhet och öka sin effektivitet.

  1. Chatbotar: ChatGPT kan användas för att skapa avancerade chatbotar för kundtjänst, leadsgenerering och personliggörande.
  2. Innehållsgenerering: ChatGPT kan användas för att generera unikt innehåll som blogginlägg, artiklar, sociala medieinlägg och mer.
  3. E-postkampanjer: ChatGPT kan användas för att skapa personliga e-postmeddelanden för målgrupper och segment.
  4. Känslostudier: ChatGPT kan användas för att genomföra känslostudier på sociala medier eller andra plattformar.
  5. Copywriting: ChatGPT kan användas för att skapa copywriting eller annonser som är mer personliga och relevanta för målgruppen, vilket kan öka effektiviteten i annonser.

Det är viktigt att ha god förståelse för hur modellen fungerar och hur man hanterar datamiljö och datainsamling för att få ut mest nytta av ChatGPT.

Summa summarum: Vi älskar ChatGPT

ChatGPT är ett fantastiskt verktyg som vi med all säkerhet kommer använda oss av mycket i framtiden. Ett exempel är tiden vi lade ned på detta blogginlägg – i normalfall hade det tagit oss kanske tre-fyra gånger så lång tid att skapa denna text!

I de svenska texterna finns fortfarande en del språkliga felaktigheter. Men det är säkert babysjukdomar som kommer försvinna med tiden.

I de svar jag fick av ChatGPT i denna text använde den för många passiva verbformer och alldeles för långa meningar för att vara helt sökoptimerad. Men sedan bad vi ju heller inte den att SEO-anpassa innehållet…

Vi tror med andra ord att det fortfarande är viktigt att lägga lite mänsklig kärlek på allt innehåll från ChatGPT.  Vi kommer säkerligen använda verktyget för research och för att snabbt generera innehåll, men vill däremot i alla lägen se över innehållet och lägga den kundunika, mänskliga touchen på det hela. För än kan inte världen styras helt och hållet av AI.