Hur påverkas vi om det blir slut på Googles monopol?
I augusti 2024 kom domen – Google är ett monopol och beskylls för att använda sin dominans på sök för att hindra andra sökmotorer från att vinna marknadsandelar. Idag har Google över 90% av marknadsandelen för sökmotorer globalt, vilket gör Google till den överlägset mest använda sökmotorn. En sådan dominans gör det nästintill omöjligt för konkurrenter att vinna marknadsandelar. Eftersom Google har kontroll över majoriteten av söktrafiken kan de i princip avgöra information som blir synlig och i vilken ordning. Det i sin tur påverkar både konsumentbeteenden och har en direktpåverkan på alla företag som är beroende av att synas på Google med sina produkter och tjänster.
Utöver det har Google ett system för annonsering, där såväl sökmotormarknadsföring (SEM) och displayannonsering ingår. Detta gör det möjligt för Google att styra både annonsköpare och annonsörer eftersom de har monopol på båda sidor av marknaden. Om domslutet dras till sin spets finns det risk att Google blir tvungna att stycka upp sina verksamheter i olika bolag.
En effekt av ett sådant domslut är att marknaden blir mer öppen, och konkurrenter som Bing och DuckDuckGo får en större marknadsandel.
Under utredningen som pågått och lett till denna fällande dom mot Google har även en uppdelning där Google kan tvingas särskilja sin SEO-verksamhet från sin annonsverksamhet (SEM) tagits upp till diskussion. En sådan uppdelning skulle kunna minska intressekonflikter och öka transparensen i hur annonser visas och rankas i sökresultaten. Det skulle helt enkelt ge andra företag en rättvis chans att konkurrera på marknaden.
Det skulle även göra att Google inte längre kan använda sin dominans inom sökmotorer för att ge sig själv fördelar på annonsmarknaden. Vilka konsekvenser denna dom kommer ha är ytterst oklart i detta skede. Men eftersom vi tycker detta är rätt spännande spekulerar vi i denna artikel kring vilka effekter en uppdelning skulle kunna ha för våra hjärtebarn – nämligen SEO och SEM.
Följder och effekter av en uppdelning för oss som annonserar på Google Ads
Oavsett om det handlar om en större tillgång till marknaden eller en separation mellan sök och annonsering kommer detta ha följder för oss som annonserar.
Minskad koppling mellan sökresultat och annonserat innehåll
Idag finns det en överhängande risk att Googles algoritmer gynnar annonser från företag som lägger mycket pengar på Google Ads annonsering. Om annonsering och sök skulle vara mer separerade och även för fler aktörer, skulle det ge en mer rättvis och transparent marknad för alla annonsörer.
Det här skulle även innebär att företag som enbart satsar på organiska resultat och SEO inte skulle behöva vara oroliga för att deras organiska positionering i rankingen påverkas av att konkurrenter har höga annonseringsbudgetar.
Ökad konkurrens och fler valmöjligheter för annonsering
Fördelen med en oberoende annonsplattform är att den i större grad behöver konkurrera med andra annonsplattformar (som Meta, Amazon och Bing t.ex.). Följder av det skulle troligtvis kunna vara bättre prissättning, mycket bättre kundservice och alltmer innovativa annonstjänster.
Det skulle ge oss som använder dessa tjänster möjligheten att investera i de plattformar som erbjuder de bästa resultaten. Och samtidigt lösgöra oss från Googles enorma ekosystem, vilket även troligtvis skulle sänka annonskostnaderna.
Mer flexibla annonseringsmöjligheter
Detta skulle troligtvis även leda till att det skulle växa fram mer flexibla annonseringslösningar, bättre anpassade till våra specifika företag, produkter och tjänster. Förhoppningsvis även med mer flexibilitet i prissättningen, då Google idag kan styra prissättningen utan någon som helst konkurrens.
Effekter för oss som jobbar med SEO
Mer fokus på relevans och kvalitet
Om Googles dominans minskar har det stora effekter på SEO. Att plattformerna skulle skilja mer på sök och annonsering skulle förhoppningsvis leda till att algoritmerna kunde fokusera mer på att visa de mest relevanta sökresultaten. Resultat som erbjuder högst kvalitet, enbart baserat på innehållet och inte på huruvida någon har betalat för att synas eller inte.
För oss som jobbar med SEO skulle detta klargöra en del oklarheter gällande hur annonsering påverkar sökresultaten. På så sätt kan vi fokusera mer på att optimera innehållet och teknisk SEO. Då behöver vi inte längre fundera på vilken påverkan annonsintäkter kanske har på sökresultaten.
Däremot, om det plötsligt finns många olika likvärdiga sökmotorer (för att inte tala om ChatGPT) behöver vi optimera innehållet för en massa olika plattformar. Det kommer kräva mer av SEO-arbetet.
Förändringar i sökresultat och ranking
Om Ads och sök blir två parallella spår kan algoritmerna förändras så att det blir en tydligare skillnad på organiska resultat och annonser, vilket även påverkar rankingen. Det skulle kräva att alla som jobbar med SEO behöver anpassa sina strategier för att försäkra sig om att ranka högt organiskt, utan hjälp från annonsering.
En fördel med en sådan uppdelning är att vi skulle få en bättre inblick i vilka faktorer som faktiskt påverkar ranking. Det skulle ge oss möjlighet att i ännu högre grad anpassa våra SEO-strategier efter fakta istället för att gissa hur Googles (och andra sökmotorers) algoritmer påverkar oss.
Färre annonser och mer SEO-fokus i sökresultatet
Ett annat potentiellt spår om annonsering och sök skulle vara längre ifrån varandra är att vi inte behöver utsättas för lika många annonser innan vi kommer till organiska sökresultat. Förhoppningsvis skulle en sådan uppdelning ge organiska sökresultat mer synlighet och samtidigt göra att SEO blir allt viktigare för att driva trafik.
Färre annonser skulle förbättra användarupplevelsen, och samtidigt öka förtroendet för organisk trafik och höja vikten av ett bra SEO-arbete.
Mer transparens och rättvisa när SEO och annonsering delas upp
Sannolikt skulle en uppdelning av SEM och SEO ge mer rättvisa och transparens – både för sökresultat och för annonsplaceringar.
En uppdelning skulle även bli en tydligare skillnad på betalda och organiska resultat för slutanvändaren. Det skulle troligtvis ge både bättre och mer relevanta sökresultat.
För oss annonsörer skulle det ge fler valmöjligheter och potentiellt även lägre annonseringskostnader. Dessutom skulle troligtvis SEO-arbetet bli mer kvalitativt, både innehållsmässigt och tekniskt.
MEN. För Google skulle detta innebära enorma justeringar. Det skulle även ta tid för marknaden att anpassa sig till justeringarna, så vi talar absolut inte om en quick fix här. Vi får väl se var allt detta landar i slutändan, men det har läckt en del dokument som visar att Google planerar ett ”Google Ads Partner Incentive Program”, som kommer ge annonsörer som fortsätter använda plattformen (och som är certifierade och har en viss ad spend) vissa fördelar.
Det blir spännande att se hur intäktsmodellerna för Google Search i så fall ser ut i framtiden och om de tvingas öppna upp för andra annonseringsplattformar än ”sin egen”. Den som lever får se – men det händer grejer som definitivt kan komma att påverka den digitala annonseringsmarknaden och sökoptimeringen.
Behöver du hjälp på vägen med din SEO eller annonsering finns vi givetvis här för dig!